Sağlık

Obezite hastası olan bireyler için yılda bir kez dahiliye muayenesi yapılması gerekmektedir.

BALIKESİR (İGFA) –Dünya çapında halk sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biri obezitedir.

Nev Bandırma İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Cem Balta, obezite ile ilişkili hastalıklar, obezitenin tedavi süreci ve obezitesi olan bireylerde yılda en az bir kez yapılması gereken dahiliye muayenesinin önemi hakkında bilgiler verdi.

Uzman, obezitenin vücut yağ kütlesi miktarının yağsız kütleye göre artması durumu olduğunu ifade etti. Cem Balta, “21. yüzyılda çağımızın sağlık sorunu olan obezite, fizyolojik, psikolojik, genetik, çevresel ve sosyoekonomik nedenleri olan çok faktörlü bir hastalıktır. Obeziteye bağlı hastalıklar ve sorunlar çeşitli organları etkileyerek yaşam süresini kısaltmaktadır. “Araştırmalar, yüksek Vücut Kitle İndeksinin (BMI) genel yaşam beklentisini 10 yıla kadar azalttığını gösteriyor” dedi.

BİRÇOK HASTALIK OBEZİTEYLE İLİŞKİLİDİR

Uzman, Tip 2 Diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, kalp yetmezliği, obstrüktif uyku apne sendromu, yağlı karaciğer-siroz, prediyabet, osteoartrit, polikistik over sendromu gibi birçok hastalığın obeziteyle ilişkili olduğunu belirtti. Dr. Cem Balta, bu hastalıkların aynı zamanda kardiyovasküler ölüm riskini de artırdığını vurguladı.

OBEZİTE DOĞRU TANISI YAPILAMAZ VE DOĞRU TEDAVİSİ YAPILAMAZ

Uzman Dr. Balta, “Obezite dünya çapında 650 milyon yetişkini etkiliyor. Bu sayı dünya nüfusunun %100’üne karşılık gelmektedir. Her ne kadar hem sağlık çalışanları hem de obezite hastası bireyler obezitenin kronik bir hastalık olduğunu kabul etse de; Obezite yeterince teşhis edilmiyor ve yeterince tedavi edilmiyor. Kanıta dayalı obezite tedavisi gören bireylerin sayısı yüzde 20’nin altında kalıyor” dedi.

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN TEDAVİ GEREKLİDİR

Uzman, hem sağlıklı yaşlanmayı sağlamak hem de yaşam kalitesini artırmak için obezite tedavisinin şart olduğunu belirtti. Cem Balta, “Kalp sağlığı için tedavi amacı Tip-2 Diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, alkolsüz steatohepatit (yağlı karaciğer) ve buna bağlı siroz gelişimini engelleyecek şekilde belirlenmelidir. Tedavide uygun beslenme eğitimi ve yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi kilo yönetiminin temel taşıdır. Ayrıca farmakolojik (ilaç) tedavi de günümüzde kanıtlanmış ve oldukça etkin bir tedavi yöntemidir. “Bariatrik cerrahi, obezitenin yönetimi için üçüncü basamak tedavide şu anda önerilen en etkili müdahaledir ve obezite ile ilgili önemli komplikasyonları yönetmek için uygulanmaktadır” dedi.

YILDA EN AZ BİR KEZ İÇ HASTALIKLARI MUAYENESİNİN YAPILMASI GEREKLİDİR.

Uzman Dr. Balta, “Obeziteli bireylerin yılda en az bir kez dahiliye muayenesinden geçerek karaciğer fonksiyon testleri, kan lipit profili, açlık kan şekeri ve/veya HbA1c testlerini kontrol ettirmeleri öneriliyor. “Obezite tedavi seçeneği yaş, genetik faktörler ve eşlik eden hastalıklar dikkate alınarak belirlenmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

mudurnu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu