Uykusuzluğu tetikleyen 5 faktör
İSTANBUL (İGFA) –Pek çok kişinin yaşayabileceği bir durum olan uykusuzluk, bazı kişilerde hayatın her alanını etkileyebilirken, bazı kişilerde birkaç gün sürebilmektedir.
Şiddetli uykusuzluğun tedavi gerektirdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Ayrıca elektronik cihazların artan kullanımı da uykusuzluğa neden olabilir.
Işık, genel olarak ideal kabul edilen uyku sürelerini şöyle sıraladı:
“0-3 ay 14-17 saat, 4-11 ay 12-16 saat, 1-2 yaş 11-14 saat, 3-5 yaş 10-13 saat, 6-12 yaş 9-12 saat, 13-18 yaş 8-10 saat, 18-64 yaş 7-9 saat ve 65 yaş ve üstü 7-8 saattir.”
İŞTE UYKUSUZLUĞU TETİKLEYEN 5 FAKTÖR
Stres: Gerginlik, kalitesiz uykuya neden olan bir tepkiye neden olabilir. Vücudun gerginliğe fiziksel ve zihinsel tepkisi, çok fazla uyarılmaya katkıda bulunur ve uykusuzluğa neden olabilir.
Uyku Düzeni: Sirkadiyen ritim olarak bilinen vücudun iç saati, gece ve gündüzün günlük düzenini ifade eder. Bu ritim bozulduğunda kişide uykusuzluk ortaya çıkabilmektedir. Vardiyalı çalışma, bir kişinin gece boyunca çalışmasını ve gündüz uyumasını gerektirebilir ve uyku bozukluğu sorunları beraberinde getirir.
Akıl sağlığı: Anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk gibi ruh sağlığı sorunları genellikle önemli uyku güçlüklerine yol açar. Ancak aynı zamanda uykusuzluğun ruh hali ve kaygı bozukluklarını alevlendirebileceği de göz ardı edilemez.
İlaç Kullanımı: Uykusuzluk birçok ilaç türünün yan etkisi olabilir. Özellikle tansiyon, astım ilaçları ve antidepresanlar buna neden olabilecek ilaçlar arasında yer alıyor.
Yaş:İlerleyen yaş, çeşitli sağlık sorunlarında artış ve ilaç kullanımı uykusuzluğun nedeni olabilir.